Vid Glappsjöns strand odlades marken, vad vi vet från gamla kartor, redan 1791. Platsen där Trädgården är belägen kallas redan då Glappänget, där av trädgårdens namn. Grundtanken bakom odlingen är att nyttja marken på ett hållbart sätt. Att bygga ett kretslopp där jag ger något tillbaks till jorden som tack för det jag tar i skörd.
Trädgårdens odlingsbäddar drivs småskaligt, och så skonsamt som möjligt anläggs jorden för bli både levande och ge ett varierat mikroliv. När ett nytt odlingsområde ska anläggas, kan en grävare skala bort grässvål eller en traktor plöja för att jag därefter påbörjar arbetet med jorden. Täckodling används på en del av bäddarna. Fåren på Strömmens Gårdsmejeri bidrar med sin klippta ull. Löv, kvistar, kompost, naturgödel och ensilage nyttjas också i både täckning & bäddar för att öka mullhalten. Ingen konstgödsel eller bekämpningsmedel används.
Odlingen ligger nära sjön och därför är tillgången till vatten god, det finns även en brunn i anknytning av odlingsbäddarna.
Fröet som är grunden till grönsaken eller frukten är en viktig del i helheten. Därför väljer jag till största del ekologiskt producerade, öppenpollinerande eller frökonstanta sorter och undviker F1 om jag kan. Men det finns undantag för att säkra skörden i vårt kalla klimat med kort sommar. Några sorter är kultursorter.
(Ett F1 frö korsas fram med människans hjälp för att förstärka vissa egenskaper. Från växten kan man inte ta frö för odling kommande år).
Jag som äger Glappänge Trädgård heter Anna Åsén och är född och uppvuxen här i Glappsjön. Även om jag bott på andra ställen i landet så är det här jag alltid hört hemma. Redan som 8-åring tog jag mina första steg in bland blommor & i odlandets värld, när jag efter skolan ofta hälsade på hos min morbror i hans blomsteraffär i byn. Som 20- åring började jag jobba där som florist och säsongsvis i deras handelsträdgård. Med några korta avbrott för studier, är det som florist och biträde i handelsträdgård jag jobbat hela mitt liv. Mestadels i Fränsta men även Östersund.
I en blomsterbutik & handelsträdgård handlar det mer om konventionell odling och fokus på vackra blommor och ting som ofta produceras i andra delar av världen.
Därför känns det viktigt för mig att man kan producera sådant som vi äter i närområdet på ett hållbart och mer tillfredställande sätt än idag.
Jag tycker att man ska ha tillgång till färska närproducerade grönsaker även om man bor här i vår glesbygd och att man kan välja mat som produceras med mindre klimatpåverkan.
Det finns några saker jag tycker är extra viktig:
-Att du som kund vet var och av vem din mat produceras.
-Att du får tillgång till grönsakerna utan mellanhänder och onödiga transporter.
-Att det finns ett annat utbud än det du finner i en affär.
-Jag hoppas att jag kan bidra till nya spännande smakupplevelser och presentera för dig en och annan okänd grönsak.
Med min odling vill jag ge människor i vår kommun möjlighet att ha tillgång till färska grönsaker odlade nära dig!
Jag odlar som du själv skulle ha gjort i din trädgård,
utan bekämpningsmedel eller konstgödsel.
Som Andelsägare kommer man att prenumerera på skörden av grönsaker.
Andelsägare och Glappänge Trädgård delar på så vis både på risker och belöningar!
Under fliken Andelsjordbruk står mer information om vad det är och hur man går tillväga för att bli Prenumerant och andelsägare.
* odlingen är inte ekologiskt cerifierad.
FOLLOW US
Adress
841 74 Fränsta
Kontaktuppgifter
Anna Åsén
info@glappange.se
073 054 3935
-Världens sämsta mobiltäckning!
Copyright © All Rights Reserved